Serebral Palsi; doğum öncesinde, doğum anında veya doğum sonrasında gelişimi henüz tamamlanmamış beynin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan, ilerleyici olmayan, kalıcı ancak değişime uğrayabilen hareket postür ve tonus bozukluğudur. Bu çocuklarda ayrıca duyu, zekâ ve duygulanım bozuklukları da olabilir 1000 doğumda 2-3 çocukta görülür.
Serebral Palsi rehabilitasyonunda çocuğun durumunun değişebilir hatta düzeltilebilir olması sevindirici bir durumdur. Hayati tehdit eden bir durum değildir, bu çocuklar normal yaşam sürecine sahiptir.
Klinik görünüm çocuk büyüdükçe ve uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile iyiye gidebilir. Kötüye gitme ek problemlerin varlığı veya tedavinin yeniden gözden geçirilmesini düşündürür. Bunu engellemek ve çocuğun yaşam kalitesini arttırmak için erken rehabilitasyona başlamalı, tedavi programının devamlılığı sağlanmalı ve doktor kontrollerini sürdürmek gerekir. Aile bu konuda bilgilendirilmeli ve ikna edilmelidir.
Serebral Palsi‘de erken tanı önemlidir. Özellikle ilk 1 yaş beyin gelişimi için önemlidir. Beyin gelişiminin %90 ‘ı ilk 1 yılda tamamlanır. Şüphelenince mutlaka çocuk doktoru veya çocuk nöroloji doktoru tarafından değerlendirilmeli, tanı konulunca erken dönemde fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapist, (olası cerrahi girişimler gerektiği zaman ) ortopedi, rehabilitasyon hemşiresinden oluşan ekip tarafından takip edilmelidir. Gerektiğinde botox uygulaması, cerrahi, ortez kullanımı gibi desteklerle rehabilitasyonun sürekliliği sağlanmalıdır.