Piriformis Sendromu, siyatik sinirin çıkış yolunda bulunan piriformis kasının siyatik sinire yaptığı basının neden olduğu bir tür tuzak nöropatisidir.
Siyatik siniri, piriformis denen kalça kasının altındaki büyük siyatik delikten çıkarak kalçadan ayrılır. Aslında sinirin seyri kişiden kişiye farklılık gösterir, bazı kişilerde sinir bütün olarak kasın içinden geçebildiği gibi bazen de bir parçası önünden veya arkasından diğer parçası da içinden geçebilir. Piriformis kası ile siyatik sinirin birbiriyle olan ilişkilerindeki anatomik yakınlığa bağlı olarak veya kasa olan mikro veya makrotravmalar sebebiyle sinir sıkışırsa kalça ve/veya uylukta, bacağa da yayılabilen kramp veya yanma tarzında ağrı yakınması olur. Hasta oturmada, yataktan kalkmada zorlanır, kasın gerildiği bacak bacak üstüne atarak oturmada zorluk çeker. Yürürken etkilenen taraftaki ayağını sürüyebilir. Tanı koymak zordur. Bel fıtığı gibi siyatik siniri sıkıştıran diğer nedenlerin olmadığının gösterilmesi gerekir.
Piriformis Kası kalçayı dışa çeviren ve bacağı dışa doğru açan bir kastır. Bundan hareketle doktorunuz fizik muayenede kasın gerildiği veya kasıldığı bazı manevraları uygulayarak tanı koyar. Diğer siyatik siniri sıkıştıran hastalıkları ayırt etmek için MR görüntüleme ve/veya EMG den yararlanılır.
Tedavi
Tedavide ilaç, istirahat yanında, TENS, soğuk uygulama, yüzeyel ve derin ısıtıcılar gibi fizik tedavi modalitelerinden, adele içine yapılan lokal anestezik veya kortizon enjeksiyonlarından yararlanılır. Piriformis kası, kalça abduktor ve adduktor kas gruplarına germe egzersizleri, kalça eklem hareket açıklığı egzersizleri ve kalça-pelvis stabilizasyon egzersizleri yaptırılmalıdır.