Omuz eklemi vücudun en hareketli ve karmaşık eklemidir bu nedenle omuz ağrıları çok sık görülmektedir.
Humerus (kol), klavikula (köprücük) ve skapula (kürek) kemiklerinden oluşan bu eklemin sağlam bir yapıda olmasını etrafındaki yumuşak dokular sağlar. Bu yumuşak dokular kapsül, ligaman, tendon, bursa ve kaslardan oluşmaktadır. Omuz ağrısı yapan nedenlerin çoğu da bu yapılardaki bozukluklardan kaynaklanır.
Omuz ağısı yapan nedenleri 2 gruba ayırabiliriz;
1- Omuz ekleminden kaynaklanan ağrılar
– Rotator kılıf sorunları; Rotator kılıf tendiniti, kalsifik tendinit, rotator kılıf yırtığı ve subakromıyal sıkışma (impingement) sendromu İmpingement Sendromu; en sık görülen omuz ağrısı nedenidir. Kolumuzu yukarı kaldırmamızı sağlayan kasların tendonlarının bu bölgedeki kemikler arasında sıkışması sonucu olur. Aşırı kullanma ve kötü kullanma sonucu gelişir, tedavi edilmezse tendonlar yırtılabilir. – Donuk omuz; eklem kapsülünün daralması sonucu kol hareketleri ileri derecede kısıtlanır
– Omuz eklemi artriti ve artrozu ( iltihaplı romatizma ve kireçlenme)
– Bursitler (omuzdaki keseciklerin iltihaplanması)
– Tümörler
2- Omuza yansıyan ağrıları
Başka bir bölgedeki problemden kaynaklanan ağrının omuzda hissedilmesidir.
Boyun fıtıkları, torasik çıkış sendromu, tümörler (özellikle akciğerin üst lob tümörleri) polimiyalji romatika, fibromiyalji ve çeşitli sistemik hastalıklarda omuza yansıyan ağrılar olabilir.
Omuz ağrısı tedavisi
Öncelikle anamnez, muayene, ihtiyaç duyulduğunda laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri ile ağrının sebebi belirlenir ve sebebe yönelik tedavi planlanır.
Omuz ekleminden kaynaklanan ağrılarda problemin evresine göre istirahat, antiinflamatuvar ilaçlar, lokal enjeksiyon uygulamaları, çeşitli fizik tedavi uygulamaları ve kontrollü egzersiz programları planlanmaktadır.