Kuru İğne Tedavisi (intramusculer stimulation) halen Kanada’da yaşayan Dr. Gunn tarafından geliştirilmiş olan ameliyatsız ilaçsız bir ağrı tedavisi yöntemi olup ağrılı kas spazmları tedavisi için uygulanır.
Kuru iğne tedavisi (ims) yönteminde kullanılan iğneler çeşitli uzunluklarda,ilaçsız kuru iğnelerdir.
Farklı uzunluklardaki çok ince iğnelerin spazm olan kaslara batırılarak spazmın çözülmesi kuru iğne tedavisi yönteminin esasını oluşturur.
Bu tedavi yöntemi kuru iğneleme, intramuskuler stimülasyon (ims) olarak da bilinir. Kronik kas iskelet sistemi bozuklukları ve bu bozukluklara bağlı ağrıların tedavisinde kuru iğne tedavisi etkilidir.
NASIL YAPILIR?
Tedavide kasılmış ve kısalmış kasa bir iğne batırılarak bu spazm çözülmeye çalışılır. Bir kasta çoğu zaman çok sayıda ağrılı kasılmış ve kısalmış kas demetleri olduğundan çoğu kez, çok sayıda iğneleme yapmak gerekebilir. Tekrarlayan veya kronikleşmiş ağrıda spazmla birlikte fibroz doku gelişimi de varsa iğne sayısının ve iğneleme sıklığının arttırılması gerekir.
AKUPUNKTURDAN FARKI NEDİR?
Kuru İğne Tedavisi uygulaması sırasında kullanılan iğneler nedeniyle yöntem Akapunktur tedavi yöntemine benzetilse de kuru iğne tedavisi uygulamanın esası açısından akupunkturdan farklıdır.
İMS ya da kuru iğne tedavisi bir akupunktur yöntemi değildir. Kuru iğneleme ile akupunktur tedavisinin tek benzerliği her iki metodda da iğne kullanılmasıdır,farkı ise; akupunkturda iğnelerin belli noktalara batırılarak 20 dakika beklenmesine karşın kuru iğne tedavisinde iğne spazm olan ve olması ihtimali olan kaslara yapılır ve hemen çıkarılır,etkisini hemen gösterir.İMS (kuru iğne)yönteminde; iğne nöroanatomik yapıya göre çeşitli doku derinliklerine yapılır.
Kuru iğneleme sırasında kullanılan iğneler, herhangi bir ilaç veya solüsyon içermez,bu nedenle tedavi yöntemi kuru iğne tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Tedavide ilaç kullanılmadığından alerjik reaksiyonlar, ilaç etkileşimleri ve ilaç kaynaklı yan etkileri görülmez.
Bu yöntem kas romatizması da denilen Miyofasyal Ağrı Sendromu (miyofasial ağrı) ‘nda uygulanır. Kas romatizması, iskelet kasları olarak bilinen tüm çizgili kaslarda görülebilir. Yani vücudun hareketini sağlayan, eklemleri çalıştıran, tüm fiziki faaliyetlerimizde rol alan kaslardır.
Kuru iğne tedavisi kas spazmına bağlı ağrıları tedavi etmede etkili bir tedavi yöntemidir.Kas spazmı bel-boyun, sırt ağrılarının en önemli nedenidir. Spazm omurlar arasında bulunan disklere baskı yaparak fıtık oluşumuna, kireçlenme ve ağrılı bir omurgaya yol açarlar. Damarları sıkıştırarak kollar ve bacaklarda soğukluk, uyuşma, üşüme, ödeme neden olur.
Kuru İğne Tedavisi tek başına veya diğer tedavilerle kombine edilerek uygulanabilmektedir.Kuru iğne tedavisi, hastanın muayenesi yapılıp, tomografi,MR vb incelenip,tanısı konduktan sonra, belli seanslar halinde planlanır.