Kalça sıkışma (impingement) sendromu, son yıllarda kalça ağrısı nedenlerinden biri olarak kabul görmeye başlamış mekanik bir kalça rahatsızlığıdır. Ağrının nedeni kalça eklem yuvasının üst ucu ile uyluk kemiği başının, kalça eklemi karına doğru büküldüğünde olan temasının anormal olmasıdır. Normal kalça ekleminde bu temas yumuşaktır ve temas noktasında kalça eklemini çepeçevre saran kıkırdak halka (labrum) teması yumuşatır. Fakat kalça ekleminde yapısal bir sorun varsa anormal temas nedeniyle eklemde sıkışma (impingement) olur. Bu durum ağrıya ve zaman içinde eklemde bozulmaya neden olur.
Üç tipi vardır:
*Cam İmpingement:
Uyluk kemiği başının yuvarlaklığının bozulduğu durumlarda meydana gelir. Bozulmuş temas nedeniyle önce destek yapısı olan labrum denen kıkırdak halka bozulur ve yırtılır. Zaman içinde yuva içine giren yapısı bozulmuş uyluk kemiği başı eklem yuvasının kıkırdağını aşındırmaya başlar. Yuvanın aşınan kısmı uyluk kemiği başının normal alanlarını da bozar. Bu kısır döngü zamanla eklemde kireçlenme ile sonuçlanır.
*Pinger İmpingement:
Bu tür sıkışmada da kalça yuvası nispeten derin ve normalden daha arkaya dönüktür. Kalça büküldüğünde uyluk kemiği başının kenarı eklem yuvasının kenarına çarpar ve yukarıdaki kısır döngü tekrarlar.
*Karma Tip İmpingement:
Hem uyluk kemiği başının yuvarlaklığının bozulduğu, hem de kalça eklem yuvasının yapısının bozukluğunun birlikte bulunması durumunda ortaya çıkan sıkışma türüdür.
Belirtileri genellikle genç erişkinlerde kasık ağrısı olarak kendini gösterir. Uzun süreli yürüyüşler veya uzun süre oturma sonucu şikâyetler artabilir. Bazı hastalarda ağrı ile birlikte kasıkta bir atlama veya klik sesi olabilir. Zaman içinde kireçlenme gelişmeye başladığında kalça eklemi hareketleri kısıtlanır ve ağrılar devamlı bir hal alır.
Tanı koymak zordur. Görüntüleme yöntemleri çoğunlukla sıkışma uzun süre devam edip de labrum ve kıkırdak yapısında bozulmaya neden olduğunda bilgi verir. Dolayısıyla bu konuda deneyimli bir Hekim hastayı dinleyerek ve muayene ederek tanısını koyar ve gerekli gördüğünde röntgen ve ya Mr gibi tetkikleri isteyerek tedavi planlaması yapar.
Kalça sıkışma sendromu tespit edilen hastalar, fiziksel aktivitelerini ve eğer varsa kalça eklemine aşırı yorgunluk veren sportif aktivitelerini azaltma yönünde bilgilendirilmelidir. Hastalara verilebilecek bir diğer öneri dar koşu bantlarında koşmamaları ve bisiklete binmeyi sınırlandırmalarıdır. Çünkü bu iki durumda her iki kalça olduğundan daha fazla içe dönmekte ve sıkışma artmaktadır. İnflamasyon (Ödem-Yangı) azaltan ilaç tedavileri; karın, sırt ve kalça eklemi çevresindeki kas gruplarını güçlendirmeye yönelik egzersiz programı ve fizik tedavi yöntemleri tedavinin ana taşlarını oluşturmaktadır. Bazı hastalarda ekleme enjekte edilebilir ilaçlar da tedavi amaçlı kullanılabilmektedir. Fizik tedavi, ağrıyı şiddetlendiren hareketleri tanıma ve kalça eklemi hareketlerini ve dizilimini en uygun hale getirebilmesi sebebiyle önemlidir. Tüm bunlara rağmen tedavide başarı sağlanamadığı durumlarda açık veya kapalı cerrahi yöntemleri uygulanmaktadır.