Topuklarda ağrı, özellikle sabahları kalktığınızda ilk yere basmada şiddetli ağrı olması, gün içinde uzun oturmalardan sonraki kalkışlarda ağrı olması topuk dikeniniz olabileceğini göstermektedir. Ayrıca uzun süreli yürüyüş ve ayakta kalmalardan sonra da ayak ağrılarında artış olur.
Topuk dikeni; topuk kemiğinin (kalkaneus) altındaki sert çıkıntıdır. Direk grafilerde kolayca görülebildiği gibi, görülemeyecek kadar küçük olanları da olabilir. Topuk dikeni ile birlikte ayak tabanında yumuşak doku iltihaplanması (Plantar Fasiit) olabilir. Plantar Fasiit ayak ağrısının artışına neden olur. Zamanla ayak tabanı ve bacak arkasındaki kaslarda gerginlik ve sertleşme meydana gelir.
Topuk dikeni oluşumuna yanlış ayakkabı kullanımı, uzun süre ayağa yük bindiren iş ve sportif aktivitelerde bulunma, çok uzun süre ayakta kalma, uygun olmayan zeminlerde uygun olmayan ayakkabılarla yürüme neden olabilir. Ayrıca ayaktaki yapısal anomaliler, Pes Planus (düz tabanlık) ve yürüyüş bozukları da topuk dikenine sebep olur. Aşırı kilo alımı ve diyabet diğer nedenlerdendir.
Tedavisinde ilaç, uygun tabanlık, fizik tedavi ve egzersizlerden yararlanılmaktadır. Uygun vakalarda haftada bir 2-4 seans ESWT (şok dalga) tedavisi ve gerekli olduğunda lokal enjeksiyon uygulamaları yapılabilmektedir.