Bel ağrısı toplumda baş ağrısından sonra en sık rastlanan ağrıdır çalışanlar için en yaygın engellilik nedenidir.
Bel ağrısı çok değişik hastalık ve sendromlardan kaynaklanabilir. Çeşitli mesleki faktörler, çalışma koşulları, yaş, cinsiyet, antropometik ve postürel faktörler, omurganın mobilitesi, kas kuvveti, sigara ve çeşitli psikososyal faktörler risk faktörlerini oluşturur.
En sık bel ağrısı sendromları:
Mekanik bel ağrıları, dejeneratif hastalıklar (omurganın çeşitli yapılarının kireçlenmesi ), lomber disk sendromları ve radikülopatiler, spondilolistezis (bel kayması), spinal stenoz (kanal darlığı), sakroiliak eklem bozuklukları, myofasyal ağrılar ve travmatik (kırık-zorlanma) nedenlerdir. Daha az olarak da infeksiyöz – tümoral – vasküler – visseral ve psikojenik nedenler olabilir.
İnsanların %60-85 i hayatlarının bir döneminde bel ağrısı geçirirler. Tüm bel ağrılarının sadece %2-5 i bel fıtığına bağlıdır.
Erken tanı önemlidir, çünkü çözümü kolaylaştırır. Tanıda iyi bir fizik muayene, gerektiğinde laboratuvar ve çeşitli radyolojik incelemeler ( direk grafi, mr, sintigrafi) ve elektrofizyolojik incelemeler yapılır.
Tedavide; Tanıya göre konvansiyonel tedaviler, yatak istirahati, korse kullanımının ayarlanması, hastanın günlük yaşam aktivitelerinin planlanması, kişiye özel egzersiz planlanması ve FTR uygulamaları yer almaktadır.