Ayak ağrısı ve problemleri günümüz yaşam koşulları, travmalar ve kronik hastalıklar, kas- iskelet sisteminin romatizmal hastalıkları , diyabet ve enfeksiyonlar nedeniyle artmaktadır. Ayrıca plantar fasya, ark sorunları, ayak bilek travmaları ve ligaman hasarları da ağrı ve fonksiyonel kısıtlılık oluşturur.
Ayak sorunlarında fiziksel değerlendirme, gerektiğinde radyolojik ve laboratuvar incelemeler tanı koymada önemlidir.
Tedavisinde konservatif tedavi ve ortez kullanımı ilk sıradadır. Uygun vakalarda çeşitli FTR modaliteleri kullanımı ve lokal uygulamalar yapılmaktadır. Nadiren kronik problemler ve fonksiyonel soruna yol açan patolojiler cerrahi gerektirebilir.
En sık görülen ayak problemleri Pesplanus (düz taban) Peskavus (çukur taban) Mortonnöroma (genellikle 3-4 . tarak kemikleri arasındaki sinir kalınlaşması), hallux rigidus (1.parmak kökü ekleminde problem) , hallux valgus – bunion (baş parmak çıkıntısı) , metatarsalji (ayak tabanında ayak parmak kökü eklem yerlerinde problem), epin (topuk dikeni)dir.
Ayakta ağrı, deformasyon ve fonksiyon bozukluğu yapan daha bir çok neden olabilir. Tanı ve tedavi ilgili uzman hekimlerce belirlenerek kişiye özel yapılmalıdır.